Kroppsterapi

Helhetssyn på häst och människa

Kroppsbehandling för dig

Du kan välja mellan olika typer av behandling:

  • En kraniosakral behandling (KS/KST)
  • En Bowenbehandling
  • (liknar Equine Touch)
  • En blandning av de två


Läs mer om kroppsterapi:

Vad är Kranio-Sakral Terapi (KS-KST)?


Kranio-Sakral Terapi (KS/KST) har utvecklats ur osteopatin.  Det är en väldigt mjuk men djupgående behandlingsform där man, som hörs av namnet, från början behandlade kranium (skallen och dess benfogar) och ryggkotorna ner till sakrum (korsbenet).  Teknikerna har sedan utvecklats att omfatta alltmer.

Mycket förenklat kan man beskriva att KST korrigerar och får de strukturer som omger det centrala nervsystemet att slappna av.  Cerebrospinalvätskan (hjärn- och ryggmärgsvätskan), försörjer bl. a. hjärnan och ryggmärgen med näring.  Dura mater, yttersta hjärnhinnan, omsluter hjärnan, ryggmärgen och ryggmärgsvätskan som en säck.  I denna pumpas  cerebrospinalvätskan fram och tillbaka och rörelsen fortplantas  i kroppens vävnader .  Det är denna rörelse, som en erfaren terapeut kan känna och läsa av med sina  händer. En utbildad terapeut har dessutom ingående medicinska kunskaper.

En frisk kropp har en regelbunden rörelse”puls”. Terapeuten kan känna om det finns störningar i vävnadernas  rörelse.  Trauman , såväl fysiska som mentala, ger spänningar (låsningar, rotationer och glidningar) som terapeuten  lossar på.  En kropp i balans kan läka sig själv, men om påfrestningarna blivit för stora, behöver kroppen hjälp att komma igång med och intensifiera denna läkeprocess. Det är detta en KS-terapeut med olika tekniker kan hjälpa till med.


Vad kan behandlas?

Man kan behandla både mentala och fysiska problem. KST balanserar hormonsystemet, stärker immunförsvaret och stimulerar matsmältningen, samt andra inre organ. KST förbättrar även förmågan till koncentration och inlärning,

ADHD, aspergers syndrom, autism, hyperaktivitet har KST setts ha  en gynnsam effekt på.


KST har även en lugnande effekt på det sympatiska nervsystemet.  Oro, stress, ångest, sömnbesvär,  utmattningsdepression, spänningar i tänder och käke och nacke ,tinnitus,  huvudvärk, migrän, mage/tarmproblem  etc.  kan dämpas eller försvinna helt.

Man har behandlat kronisk värk, ledvärk, förslitningsskador, whiplashskador,  färskare såväl som äldre skador, med framgång.

En vetenskaplig studie har i Sverige genomförts vid Sahlgrenska universitetssjukhuset på effekten av kraniosakral behandling av gravida med bäckensmärtor.


För mer information, om forskning och hur KST fungerar, se -

 

Behandling

Klienten ligger fullt påklädd på en bekväm behandlingsbänk.  Terapeuten håller mycket lätt på olika ställen på kroppen för att registrera och påverka den sakrala rytmen. Behandlingen tar en timme inklusive samtal om sjukdomshistoria/ effekter av föregående behandling.

Hur många behandlingar behövs?

Efter första behandlingen kan du få en prognos för hur många behandlingar som troligtvis behövs i ditt fall.  Normalt behövs 1-3 behandlingar för att du ska känna en förbättring eller bli av med besväret. Långvariga besvär kräver fler behandlingar än nyss uppkomna besvär.


Bowenterapi

Bowenterapi är en något mera fysisk terapi än KST. Behandlingen genomförs med klienten i underkläder eller löst sittande kläder på en massagebänk. Med lätta tryck och glidningar över muskler, muskelfästen och/eller akupunkturpunkter efter ett speciellt mönster, med 2 minuters paus efter varje serie tryck, ges en helkroppsbehandling  samt  behandling av problemstället.  Även Bowenterapi verkar mentalt och är mer djupgående än en massage, trots att den ej är så fysisk som en massagebehandling.


För ytterligare information se - www.biopatiakademin.se


© Copyright 2013    -    www.helhetssyn.info    -    Elisabeth Modin    -    070-29 21 358